duminică, 23 noiembrie 2008

Relectiile personale ale unui autor anonim...



“Pornind de la psihanaliza ca reper pentru descrierea inconstientului, Jung defineste umbra ca element al mintii inconstiente care are tupeu sa contrazica pe mult acceptatul-social constient, fiind apropiat si independent de acesta. Acum am inteles de ce oamenilor le e frica si de umbra lor… le e frica de ei insisi, de ceea ce sunt cu adevarat, chiar daca nu-s atat de rai pe cat se cred. Caci, cand nu stergi praful prin colturi, se extinde in toata camera. Umbra asta, primitiva si instinctuala, nu este valorificata cum trebuie. De aceea, se supara pe noi si apare-n vise in diverse forme si culori, ca un bau-bau inofensiv in esenta. Mie mi s-a intamplat sa port un dialog cu umbra, sa-l constientizez si sa-l inregistrez in memoria de lunga durata, cu toate ca nu mi-as fi dorit sa am acest vis… In continuare voi reda cateva fraze extrase din dialog:
umbra: - Bolue, ce-ai ajuns!! Un comedian de mana a treia, un element social care se zbate si ravneste dupa o clipa de atentie!
eu: - Era si previzibil. A existat candva un geniu, dar l-am ucis, am incetat sa ma uit in spate, nu mai existi pentru mine!
umbra: ai uitat de tot ce-ti doresti cu adevarat. te complaci in lumea lor. ai uitat cine esti, vai de capu tau!
eu: Am mai multe de castigat asa. constientul va triumfa, prin nemarginita lui ratiune!
umbra: esti prost. mi-e sila ca urmez astfel de specimen. preferam sa urmez unu din milioanele de surdomuti de afara cu minti astupate.
eu: Sunt doar oameni. n-ai cum sa-i intelegi cu absolutismul tau.
umbra: sunt niste insecte, n-ar trebui sa-ti pese de ei. nu poti sa-i omori, poti sa fugi, ai unde, baga-i la origini si fugi cat mai e timp.
eu: tu ramai neatinsa, eu ma aplec ca trestia, dupa cum bate vantul. m-am saturat sa-mi caut idealurile pe cer, nu ma mai iau dupa tine. ma simt bine printre ei, o sa devin un element util al societatii.
umbra: te dizolvi in suc propriu. o sa mori un sclav, si tot singur, ca oricum nu te va inghiti nimeni si nu vei lasa nimic in urma ta. faci umbra pamantului degeaba
eu: cred ca tu esti cea care face umbra. ma va inghiti pamantul si e suficient. nu vreau sa ajung in rai, am rau de inaltime, iar in urma las doar binecuvantarea lor.
umbra: ramai un produs al mediului. vad ca te agiti impotriva societatii, si ai si multi admiratori care te cunosc din cap pana-ntre picioare. morala oamenilor te-a distrus si acum o imbratisezi.
eu: vreau binele omenirii si vreau sa ma cunoasca lumea. si vreau ca tu sa dispari! razna! valea! zona! nu ma mai bantui, pana nu-mi pierd de tot mintile.
umbra: nu ti le pierzi, ti le oferi mie, singura parte a ta care conteaza. vei fi coplesit, voi da delete la softul pe care ti l-au bagat in cap, vei fi liber. adio, pancreatorule, ne vedem in ceruri.
eu: in rai se face bungee jumping? daca da, hai ca dau o tura, dar fara coarda, ca am avut destule pe pamant.
…. si se facu lumina.”

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!