Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania - psihoterapie, consiliere psihologica, evaluari clinice, autocunostere si dezvoltare personala, cursuri deschise, training
luni, 10 noiembrie 2008
Modelul cognitiv (al abuzului de substanţe şi a recăderii)
Modelul cognitiv reprezintă un sistem conceptual instructiv prin care se înţelege menţinerea comportamentelor legate de abuzul de substanţe, tendinţa recăderii şi ariile pe care le pot ocupa intervenţiile terapeutice. Modelul cognitiv, descrie fenomenul consumului de alcool ca fiind împărţit în 7 factori:
(1). Stimuli cu risc înalt. Prezenţa unor stimuli externi cum ar fi “oameni, locuri, lucruri” la care se referă programul “12 paşi” şi factori interni care sunt reprezentaţi de stări emoţionale şi psihice care amintesc subiectului substanţele de care au abuzat sau stimulează dorinţa de consum de alcool.
(2). Credinţe dezadaptative despre droguri. Credinţele şi miturile pe care cei care consumă alcool le menţin şi le folosesc drept argumente în menţinerea comportamentului adictiv.
(3). Gânduri automate. Idei instantanee şi imagini pe care clienţii le au atunci când sunt pe punctul de a recurge la consumul de substanţe ca urmare a nevoii şi dorinţei acute de a consuma alcool.
(4). Pofta şi nevoia acută Senzaţiile psihologice pe care individul le simte ca inconfortabile şi care fac dificilă decizia de a nu mai consuma substanţe.
(5). Gânduri care permit. Fenomenul “raţionalizării” prin care clientul argumentează că există un motiv bine întemeiat pentru consumul de substanţe sau că nu există suficiente motive pentru a a se abţine.
(6). Strategii instrumentale. Paşii comportamentali pe care consumatorii de alcool îi urmează pentru a¬-şi procura şi a consuma substanţele. Comportamente specifice (de genul mersului la toaletă) pentru a putea să-l sune pe cel care îi procură substanţele, mersul la un bar.
(7). Consumul de substanţe adictive. Pasul final al modelului celor 7 paşi reprezintă consumul de substanţe în sine.
Modelul cognitiv este prezentat în secvenţe successive. El oferă o practică şi teorie extrem de folositoare atât clinicienilor cât şi clienţilor adictivi.
de Leahy L.R.,1997
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu