marți, 25 februarie 2014

Ce este psihoterapia?



Cuvântul psihoterapie provine din greaca veche - psychē, însemnând spirit, suflet sau răsuflare și therapeia sau therapeuein, a vindeca sau a îngriji. Cuvântul psihoterapie a fost utilizat pentru prima data în jurul anilor 1890. Psihoterapia era definită în acea epocă ca ameliorare a distresului sau dizabilității unei persoane de către o alta prin folosirea unei abordări bazate pe o teorie sau o paradigmă anume.

Psihoterapia este o intervenție psihologică asupra persoanei realizată prin mijloace și metodologii specifice ce țin de un cadru clinic și teoretic și care urmărește diminuarea sau înlăturarea unor simptome sau comportamente maladaptative și reechilibrarea prin modificarea cauzelor acestor simpome sau tulburări și uneori prin restructurarea personalității.

În psihoterapie, se utilizează o gamă variată de tehnici: hipnoză, restructurare cognitivă, jocul de rol, tehnici psihodramatice/monodramatice, etc.

Psihoterapia este un proces care are loc in timp, si care este de scurta durata sau de lunga durata.

Psihoterapia de scurta durata dureaza in jur de 4-5 luni, cu intalniri saptamanale, in timp ce psihoterapia de lunga durata dureaza peste 1 an, cu intalniri saptamanale.

In cadrul procesului psihoterapeutic cel mai important rol il are relatia terapeutica intre psihoterapeut si client, aceasta fiind bazata pe incredere, suport si confidentialitate. De multe ori explic clientilor mei ca rolul meu ca psihoterapeut este acela de a fi un alergator pe langa el, ca alerg in ritmul lui si pe drumul lui. Avem nevoie de "indicatoare" ca sa stim in ce directie mergem. Indicatoarele in procesul psihoterapeut constau in istoria de viata a pacientului, simptomele acestuia si obiectivele de lucru pe care le fixam impreuna si care sa fie raportate la problema pacientului. Alteori explic pacientilor mei ca procesul psihoterapeuric este acela asemanator unui bebelus care invata pe masura ce creste sa mearga, avand la inceput nevoie de prijin, apoi gasindu-si singur ancorele de sprijing, nu mai are nevoie de suport.

Psihoterapie include atat autocunoasterea cat si interventie specifica pe problema cu care vine pacientul/clientul in psihoterapie.

Psihoterapie este necesara uneori in viata fiecaruia dintre noi, fie ca facem parte din domeniu, fie ca suntem in afara acestuia, problemele in viata noastra apar, fara a putea sa le controlam directia. Asa ca unul dintre obiectivele mele in relatia cu pacientii/clientii mei este acela de a-i invata sa devina propiul lor terapeut, sa-si foloseasca resursele pe care le identificam in procesul psihoterapeutic, atunci cand in viata lor apare o noua problema.

Pana data viitoare, va doresc ca totul sa fie spre binele vostru!
Cu drag,
Ruxandra

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!