Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania - psihoterapie, consiliere psihologica, evaluari clinice, autocunostere si dezvoltare personala, cursuri deschise, training
sâmbătă, 5 decembrie 2009
Interviu cu d-nul Prof. Nossrat Peseschkian
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive, aflat in studioul HotNews.ro, a explicat principiile de baza ale terapiei folosite de el, o terapie adaptata provocarilor globalizarii, adica urbanizarea, cresterea populatiei, schimburile transculturale si specializarea. "Cuvantul pozitiv vine din latinescul positum care se refera la a vedea toate aspectele, nu numai ce este in neregula, bolile, problemele legate de stres, conflictele, dar a vedea toate calitatile si oportunitatile fiecarei persoane", explica Peseschkian.
HotNews.ro: De ce va aflati in Romania?
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: Avem centre de psihoterapie pozitiva in Romania. Ma aflu aici pentru a oferi mai multe informatii despre cercetarea culturala, informatii pe care le-am obtinut in urma studiilor din 33 de tari si cum putem folosi aceste informatii in programele educationale, in auto-management, in terapie si pentru intelegere transculturala. Potrivit intelepciunii orientale, daca muncesti de unul singur poti doar sa adaugi, daca muncesti impreuna cu altii, poti sa multiplici.
HotNews.ro: Ce este psihoterapia pozitiva?
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: Cuvantul pozitiv nu inseamna doar a privi lumea din punctul de vedere al +. Cuvantul pozitiv vine din latinescul positum care se refera la a vedea toate aspectele, nu numai ce este in neregula, bolile, problemele legate de stres, conflictele, dar a vedea toate calitatile si oportunitatile fiecarei persoane. Toate acestea inseamna pozitiv. Punctul + inseamna progres, rezolvarea problemei inseamna regres. Scopul nostru este de a explica fiecarui doctor, fiecarui psiholog, ca nu trebuie sa vada doar ceea ce nu este in neregula cu pacientul lui, toate tulburarile, conflictele pacientului, ci sa-si faca pacientul sa inteleaga ca daca isi doreste ceva ce n-a avut niciodata, trebuie sa faca ceva ce n-a facut niciodata, potrivit intelepciunii orientale. Acest model contine 3 aspecte importante: momentul prezent, trecutul si viitorul.
Prezentul si trecutul ocupa fiecare 25% in acest model, viitorul ocupand 50%, mai ales in aceste timpuri ale globalizarii.
HotNews.ro: Cum poti sa faci posibil ceva ce n-ai avut niciodata facand ceva ce n-ai facut niciodata?
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: Sigmund Freud a scris extraordinar despre subconstient. A explicat ca subconstientul este locul agresiunii, oprimarii, anxietatii, identificarii, proiectiei si al conflictelor si problemelor. Astazi explicam ca subconstientul nu este doar locul acestor tulburari, poti sa gasesti extraordinare resurse, oportunitati, abilitati ale pacientului acolo. In urma studiilor pe care le-am efectuat in 33 de tari, explicam care sunt aceste resurse: abilitati de baza si abilitati efective pe care le detine fiecare individ in functie de cultura careia ii apartine, familie, educatie, care il fac diferit fata de celalalt. De exemplu: in Germania intrebi pe cineva "ce mai face?" Raspunsul este "multumesc bine, sunt foarte bine. Am fost in concediu si ma simt foarte bine". El gandeste ca daca el se simte bine, totul este in regula.
In tarile din Orient, cand intalnesti o persoana, o intrebi ce mai face, ce-i mai face familia, ce-i fac copiii, ce-i fac nepotii, este ca in Romania intr-un fel. Ceea ce inseamna ca daca familia mea este bine, eu ma simt bine.
In China, cand intalnesti o persoana, o intrebi ce a mancat astazi. Mancarea este foarte importanta acolo. In Rusia, intrebi "ce stiri ai citit astazi?" Aspectul politic este foarte important acolo. In Papua Noua Guinee, nu intrebi toate aceste lucruri, ci ii spui persoanei pe care o intalnesti: "Sper ca vitele tale sunt bine", deoarece vitele joaca un rol esential in viata locuitorilor de acolo. Incercam sa gasim in spatele acestor lucruri conceptele culturale, familiale, subculturale si sa lucram cu clientul pe baza acestor lucruri. Traim niste vremuri in care, pentru a intelege un invidid, trebuie sa intelegem problemele lui individuale si problemele transculturale. Ambele aspecte sunt foarte importante si constituie telul psihoterapiei pozitive. Cum putem folosi intelepciunea orientala in comunicarea de zi cu zi pentru dezvoltarea emisferei drepte a creierului.
HotNews.ro: Intr-una din cartile dumneavoastra, vorbiti despre faptul ca 80% din boli au cauze psihice, nu fizice. Cum explicati acest lucru?
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: In ultimii 90 de ani, 4 lucruri s-au schimbat in societatea noastra: problemele legate de numarul populatiei, urbanizarea (80% din populatia globului locuieste in asezari urbane), ultraspecializarea (numai persoanele cu specializari pot avea slujbe bune) si ultimul, schimbarile transculturale. Pentru prima data in istoria omenirii, vedem o societate globala interconectata care se dezvolta: oameni din tari diferite, cu teluri si obiceiuri diferite, traiesc impreuna si au o multime de probleme si de noi posibilitati. Trebuie sa ne intrebam oare ce au acesti oameni in comun si prin ce se deosebesc ei?
Trebuie sa vedem dincolo de individ, toti oamenii sunt importanti. Intrebarea urmatoare este ce au toate culturile in comun si prin ce se deosebesc, ce au religiile in comun si care este diferenta dintre ele? Ce au masurile terapeutice in comun in functie de persoane, si care sunt diferentele? Educatia este foarte importanta pentru mine. Am crescut intr-o familie baha'i, parintii intr-o astfel de familie dau informatii diferite despre religii diferite.
In copilaria mea, am avut informatii despre 9 religii si asta mi-a oferit o alta perspectiva asupra religiei si o alta intelegere. Aceasta m-a ajutat sa inteleg oamenii si sa-i tratez altfel prin prisma religiei lor si a perspectivei asupra vietii pe care fiecare o are. Astazi aceasta parte este neglijata, nu se vorbeste despre religie. In acest model, un rol important il joaca religia pe care o ai, daca esti ateu, daca esti comunist, evreu, catolic sau protestant. Sunt diferite concepte si este bine sa iei in calcul aceste concepte in terapia pacientului si pentru o intelegere culturala mai buna. Foarte multe probleme si puncte pozitive reies din felul in care privesti lumea: religia, viziunea asupra omului.
HotNews.ro: Din punct de vedere terapeutic, care ar fi sfaturile dumneavoastra pentru cineva care trece prin foarte multe schimbari, printr-o perioada prelungita a tranzitiei, prin schimbari dese de joburi, cum se intampla in cazul romanilor?
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian: In primul rand, conteaza sa observi ceea ce pacientul iti comunica. In al doilea rand intrebam care sunt aspectele pozitive ale schimbarilor prin care trece. Trebuie sa le explici oamenilor care sunt aspectele pozitive ale globalizarii, ale perioadei pe care o traiesc. Deschidem usa catre fantezie, intuitie, partea dreapta a creierului si poate vedea problemele cu care se confrunta nu ca pe niste probleme, ci ca pe provocari, noi posibilitati. In primul rand discuti despre aceste aspecte pozitive care conteaza in dezvoltarea personalitatii si sunt importante in cultura individului.
REFERINŢE
Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive: Exista patru probleme mari cu impact asupra psihicului - cresterea populatiei, urbanizarea, supra-specializarea si problemele transculturale
de Magda Barascu HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2009, 17:54 DoctorH - DoctorH Actualitate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu