luni, 14 decembrie 2009

Dementa Alzheimer


Dementa Alzheimer este o boala a sistemului nervos, caracterizata prin atrofiere cerebrala, diminuarea semnificativa a numerului de neuroni si prezenta placilor senile.

De asemenea, o caracteristica semnificativa este aceea ca persoana nu mai are capacitatea de a retine informatiile recente, nu mai are memoria de scurta durata ci doar cea de lunga durata. De aceea, persoanele cu boala Alzheimer isi amintesc mai degraba amintiri din copilarie, din adolescenta si tinerete decat ceea ce a mancat cu o ora inainte sau ceea ce a facut in acea dimineata.

Prevalenta bolii creste dupa varsta de 65 de ani, de obicei dupa pensionare. De obicei boala se instaleaza mai degraba la persoanele cu studii superioare si care pe perioada profesionala au avut o viata activa (aceste persoane au fost creative, au citit multe carti, etc.). Boala se instaleaza odata cu pensionarea la persoanele cu studii superioare, indata ce creierul nu mai primeste cantitatea de informatii cu care era obisnuit. Nemai fiind activ, regreseaza. Cum se manifesta la nivel comportamental? Prin amnezie, lipsa orietarii temporo-spatiale, afazie, agnozie, apraxie.
Disfunctiile cognitive care apar sunt: tulburari de limbaj, tulburari de memorie, tulburari de comportament, tulburari de recunostere a fetelor.

Evolutia bolii este lenta. In faza cea mai avansata a bolii pacientul isi pierde total autonomia, avand nevoie de asistenta permanenta. Pacientul cu boala Alzheimer se orienteaza mai usor intr-un spatiu delimitat de culori (puteti zugravi in culori diferite incaperile din casa, in asa fel incat sa ajutati bolnavul sa se orienteze).

Exista foarte multe teorii care doresc sa justifice cauzele aparitiei bolii Alzheimer. Deocamdata nu este una mai valida decat cealalta. Ipotezele apartitiei bolii se refera la indicatori neurochimici, genetici, chiar si virali, vasculari, metabolici, etc.

Utimele studii au ajuns la concluzia ca fumatul, depresia, diabetul favorizeaza instalarea bolii Alzheimer.

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!