sâmbătă, 17 septembrie 2011

Despre cartea "Psihovampirii" de Hamid Peseschkian si Connie Voigt - in curs de aparitie

Cine sau ce este un psihovampir? De unde provine această denumire ? Ce face un psihovampir cu alţi oameni ? De ce este atât de important să-i recunoaştem pe aceşti hoţi de energie?
Termenul “psihovampir” este unul metaforic, menit să simplifice înţelegerea faţă de acei oameni care ne fură energie. Trebuie tratat cu ceva lejeritate, dar totodată cu seriozitate.
(....)
Această carte pleacă de la premiza, că noi toţi putem fi înconjuraţi de hoţi de energie sau psihovampiri, care ne pun în situaţii de stres emoţional. Paleta tipurilor de vampiri este deosebit de variată, aceştia apărând în “costume”complet diferite. Cele 12 tipuri de psihovampiri identificate de autori vor fi descrise/caracterizate şi prezentate cu ajutorul unor întâmplări adevărate în prima parte a cărţii. În situaţiile cu oameni vampirici, domina în principiu un dezechilibru între energia pe care o investim şi cea pe care o primim înapoi. Dacă în cazul unora, psihovampirul este şeful, şeful de proiect, fostul partener, colegul de echipă, în cazul altora sunt părinţii, partenerul de viaţă sau prietena. În toate cazurile prezentate este descris mecanismul întâlnirii cu tipul de vampir respectiv.
A doua parte a cărţii este dedicată reflectării practice asupra propriei persoane. (...) Autorii ne auta sa depistăm un psihovampir în mediul apropiat. Diferite metode ne vor ajuta să recunoaştem posibili psihovampiri sau situaţii vampirice.
(....) De ce trăim experienţe altfel decât psihovampirii? Din ce cauze suntem expuşi atacurilor? Psihovampirii reacționează de obicei rănile vechi ale "victimelor" şi au astfel un efect de catalizare. “Autorul faptei” din psihovampir are nevoie la rândul său de energia altor oameni pentru a compensa propriile deficite. Aprecierea propriei valori, joacă aici un rol central, deoarece, atât autorul faptei cât şi victima îşi considera stima de sine ca fiind deficitară.
Capitolul 6 pune la dispoziţie o abordare terapeutică. În acest sens, este folosită metoda psihoterapiei pozitive că bază pentru un posibil autosprijin (self-help). Verificări preventive ajută în acest caz autosprijinul pentru acei care vor să meargă în profunzime. Sunt descrise in carte si măsuri preventive şi tehnici de imunizare în cazul când ne ocupăm cu hoţi de energie. Şi aici sunt puse la dispoziţie liste practice de verificare pentru a putea reflecta. Acestea cercetează fenomenul influenţei/determinării de către ceilalţi. Scopul fiecărui om este de a duce o viaţă în care să fie în general propiul stăpân.
Momentul neaşteptat al atacului este în cele din urmă o tehnică specifică psihovampirului. (.....)sunt date exemple şi recomandări pentru dezarmarea ad-hoc a psihovampirului. În continuare, în capitolul 9 se poate depista cu ajutorul testelor psihovampirice în mod individual, dacă sunt trimise semnale care pot fi identificate de către psihovampiri drept invitaţii la “atac”. În mod invers, fiecare poate afla pentru el însuşi, dacă este la rândul său un psihovampir pentru alţii - în cazul în care propriul vampirism nu a ieşit la iveală în prima fază a suspiciunii. Fiecare dintre noi poate deveni în mediul său un psihovampir – deseori fără a şti sau a voi.
Scopul major al acestei cărţi este să deschidă, în prima fază, ochii victimelor psihovampirilor, ca apoi să arate metode prin care acestea să se poată apăra, pentru că a-i schimba pe ceilalţi oameni este (aproape) imposibil. A-i face însă pe psihovampiri nedăunători nouă înșine nu este uşor, dar este posibil şi stă în puterea noastră.
Așadar, în primul rând, această carte nu se ocupă cu ce trebuie să schimbăm la ceilalţi, lucru care oricum nu promite succes. Mai degrabă, schimbarea începe la acel om, pe care fiecare dintre noi are cele mai multe şanse să-l schimbe: pe sine însuși. Pentru că în cele din urmă trebuie să recunoaştem că noi înşine îi cedăm psihovampirului putere asupra noastră. Este decizia noastră (inconştientă), ca o anumită persoană să aibă atâta putere asupra noastră. Trebuie așadar să învăţăm cum să trăim puternici în relaţiile profesionale şi personale, fiind proprii noştri stăpâni şi cum să creăm lucruri pozitive din asta.

Traducere: Ruxandra Marcu

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!