luni, 22 septembrie 2008

Training Autogen



Antrenamentul autogen este o tehnica de relaxare psihoterapeutica, stiintifica, verificata atat experimental cat si clinic. Initiatorul acestei tehnici, psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz (1884-1970), defineste antrenamentul autogen ca un exercitiu generat (genos) din interiorul eului (autos) individului. Termenul utilizat adesea de Schulz pentru antrenamentul autogen este de “relaxare concentrata”, clientul devenind propriul terapeut.
TA se foloseste pentru persoanele mai putin sugestibile, la peroanele hiper-rationale si la cei la care emisfera imaginativa este mai putin dezvoltata. Pentru restul de clienti (imaginativi, sugestibili) se foloseste hipnoza.
Exercitii specifice TA:
1. Clopotul greutatii
2. Clopotul caldurii
3. Piramidele greutatii si caldurii
4. Clopoteii
5. Exercitiul inimii
6. Exercitiul respiratiei
7. Exercitiul plexului solar
8. Exercitiul frunctii
9. Exercitiul plexului sacrat

Se pot folosi formule organo-specifice pentru urmatoarele disabilitati:
- infectii, tumori, nevi pigmentari;
- sindrom premestrual;
- anorgasmie/vaginism;
- probleme de dinamica sexuiala;
- impotenta;
- spondiloza cervicala;
- diabet zaharat;
- obezitate;
- imunitate;
- probleme gastrice;
- dislipidemia;
- veruci, etc

Se poate folosi si pentru urmatoarele tulburari:
- emotionala;
- anxietate sociala;
- incredere in sine;
- anxietate de performanta, etc
- Invatarea TA dureaza intre 16 si 20 de saptamani, cu intalnire de cate o ora (pentru invatarea individuala) si intalniri de cate 2 ore (pentru invatarea in grup) saptamanale.
- TA se exerseaza zilnic de 2-3 ori timp de 1 an, apoi se poate face 1 exercitiu la 2-3 zile sau la nevoie mai multe.
- Nu uitati! Se vor indica ore diferite de efectuare a TA (nu la aceleasi ore-nu ne programam creierul sa ne relaxam la aceleasi ore).
- Daca facem exercitiul seara si intentionam sa dormim, nu mai facem revenirea.
- Nu este indicat sa ne ridicam imediat din pozitia in care facem exercitiul (indiferent de pozitie) – se ramane minimum 10’-15’ dupa exercitiu, abia apoi revenim in ortostatism (pot sa apara: scaderea tensiunii arteriale, ameteli, dezechilibru, etc.)
- Dupa 5 ani TA este implementat in structura inconstientului si se poate face incomplet (de ex. se poate lucra doar ex. inimii singur).
- Informatiile care apar sub forma gandurilor parazite se aduc in terapie. Ele pot sa nu fie importante pentru client dar pot fi importante in terapie. Gandurile parazite au rolul de a „igieniza inconstientul”.

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!