miercuri, 11 februarie 2009

CODUL DE PROCEDURA DISCIPLINARA

I. Dispozitii generale
Art. 1.Psihologul raspunde disciplinar pentru nerespectarea reglementarilor legale în vigoare referitoare la exercitarea profesiei, a Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica si a deciziilor obligatorii adoptate de forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, precum si pentru orice fapte savârsite în legatura cu profesia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul acesteia.
II. Raspunderea disciplinara
Art. 2. (1) Încalcarea de catre psiholog, a normelor profesionale instituite de Colegiu, constituie, dupa caz, abatere disciplinara, deontologica sau profesionala si angajeaza raspunderea sa disciplinara, daca nu a fost savârsita în conditii în care, potrivit legii, sa fie considerata infractiune.
(2) Raspunderea disciplinara a psihologului nu exclude raspunderea contraventionala, civila sau materiala, stabilita potrivit legii.
Art. 3. (1) Sanctiunile disciplinare, care pot fi aplicate psihologilor, sunt:
• a) mustrare;
• b) avertisment;
• c) suspendarea temporara, pe un interval de 6-12 luni, a avizului de exercitare a profesiei;
• d) retragerea definitiva a atestatului de libera practica.
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se aplica de catre Comisia de deontologie si disciplina, denumita în continuare Comisie, la propunerea comisiilor de specialitate ale Comitetului director;
(3) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. c) si d) se aplica de catre Comitetul director, la propunerea Comisiei.
Art. 4. Sanctiunile disciplinare se stabilesc si se aplica numai dupa efectuarea cercetarii prealabile.
Art. 5. În îndeplinirea rolului sau, Comisia are urmatoarele atributii principale:
• a) studiaza si analizeaza materialele si referatul de cercetare prealabila pentru care a fost sesizata;
• b) întocmeste dosarul cu privire la cauza în legatura cu care a fost sesizata;
• c) aplica, la propunerea comisiilor de specialitate ale Comitetului director, sanctiunile disciplinare prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) si b);
d) propune Comitetului director aplicarea uneia din sanctiunile disciplinare prevazute la art. 3 alin. (1) lit. c) si d);
III. Procedura cercetarii prealabile
Art. 6. Cercetarea prealabila reprezinta ansamblul masurilor cu caracter procedural desfasurate în scopul stabilirii existentei/inexistentei abaterii deontologice, disciplinare sau profesionale, cu privire la aspectele care au fost sesizate sau despre care s-a luat la cunostinta în mod direct, la cauzele si împrejurarile concrete în care acestea s-au produs.
Art. 7. (1) Plângerile/reclamatiile formulate împotriva psihologilor prin care sunt semnalate abateri disciplinare se adreseaza exclusiv Comisiei. Sesizarea abaterii deontologice, disciplinare sau profesionale se va face în scris, prin plângere depusa personal la sediul central al Colegiului, ori prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Plângerea va fi înregistrata numai daca contine datele de identificare (nume, prenume) ale psihologului vizat, precum si ale reclamantului.
(2) Sesizarile anonime nu se iau în considerare.
Art. 8. În urma analizarii sesizarilor primite potrivit dispozitiilor art. 7, Comisia dispune, prin decizie motivata, dupa caz:
• a) respingerea plângerii ca nefondata;
• b) declansarea procedurii disciplinare.
Art. 9. Comisia se poate autosesiza si dispune din oficiu începerea cercetarii prealabile, daca a luat la cunostinta în mod nemijlocit despre savârsirea unei abateri deontologice, disciplinare sau profesionale de catre un psiholog.
Art. 10. În vederea efectuarii cercetarii prealabile, Comisia desemneaza un raportor dintre membrii Colegiului cu atributii de control, în raport cu domeniul de specializare în care psihologul cercetat detine atestat de libera practica. Acesta trebuie sa se bucure de prestigiu, autoritate morala si profesionala. Pentru aplicarea unitara a prevederilor prezentului titlu cu privire la procedura cercetarii prealabile, Comisia asigura pregatirea persoanelor cu atributii de control, în legatura cu obligatiile, sarcinile si responsabilitatile ce le revin.
(2) Raportorul efectueaza investigatii si pe baza acestora, în termen de cel mult 15 zile lucratoare lucratoare de la data numirii, întocmeste un referat care va contine datele personale ale psihologului cercetat, descrierea amanuntita a abaterii si a circumstantelor în care a fost savârsita si modul de comportare anterioara a psihologului;
(3) Sunt interzise amenintarile, intimidarile, promisiunile exercitate în scopul de a obtine probe sau dovezi, declaratii ori de a influenta rezultatul cercetarii prealabile.
(4) Raportorul are obligatia de a asigura confidentialitatea datelor si informatiilor pe care le administreaza pe parcursul efectuarii cercetarii prealabile.
Art. 11. Comitetul filialei teritoriale în care psihologul cercetat este membru are obligatia de a acorda raportorului, în limita competentelor, sprijinul necesar desfasurarii activitatii pentru care a fost desemnat precum si de a contribui la lamurirea deplina si temeinica a tuturor aspectelor în legatura cu cauza.
Art. 12. Pe parcursul cercetarii prealabile, psihologul incriminat are dreptul sa formuleze cereri, note explicative, sa propuna administrarea unor noi dovezi sau documente în aparare, care trebuie verificate si incluse în dosarul cauzei.
(2) Citarea si audierea psihologului cercetat, consemnarea cererilor si sustinerilor sale sunt obligatorii.
(3) Refuzul psihologului de a se prezenta la audiere sau de a da o declaratie referitoare la abaterea disciplinara imputata se consemneaza în referat de catre raportor, procedura disciplinara fiind continuata de drept.
Art. 13. Dosarul cauzei va cuprinde:
• a) sesizarea (plângere, reclamatie) înregistrata sau, dupa caz, actul de autosesizare al Comisiei;
• b) referatul întocmit de psihologul desemnat ca raportor;
• c) declaratia scrisa a psihologului cercetat;
d) declaratii ale persoanelor care au cunostinta despre fapte sau documente în legatura cu abaterea pentru care psihologul în cauza este cercetat;
• e) alte acte sau documente probatorii procurate pe cale oficiala cu ocazia cercetarii prealabile.
Art. 14. (1) În scopul completarii dosarului cauzei se pot desfasura, cu respectarea prevederilor legale si a celor deontologice privind confidentialitatea, urmatoarele activitati: controlul activitatii psihologului cercetat, verificarea unor înscrisuri, constatarea la fata locului a unor situatii de fapt, audieri de martori.
(2) Pentru lamurirea unor aspecte semnalate, poate fi solicitat si punctul de vedere al unor specialisti/experti care va avea forta probanta a oricarei alte probe din dosarul cauzei.
IV. Judecarea abaterilor disciplinare
Art. 15. Judecarea abaterilor deontologice, disciplinare si profesionale are la baza urmatoarele principii:
a) prezumtia de nevinovatie - psihologul se prezuma ca este nevinovat;
b) garantarea dreptului la aparare - se recunoaste dreptul psihologului de a fi audiat, de a prezenta dovezi în apararea sa si de a fi asistat;
c) celeritatea procedurii - presupune obligatia Comitetului director al Colegiului de a proceda fara întârziere la solutionarea cauzei, cu respectarea drepturilor persoanelor implicate si a regulilor prevazute de reglementarile în vigoare;
d) proportionalitatea - presupune asigurarea unui raport corect între gravitatea abaterii, circumstantele savârsirii acesteia si sanctiunea disciplinara propusa;
e) unicitatea sanctiunii - pentru o abatere nu se poate aplica decât o singura sanctiune.
Art. 16. (1) Judecarea abaterilor deontologice, disciplinare sau profesionale are loc în termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data prezentarii dosarului de catre raportor, în sedinta fara asistenta, în prezenta a cel putin doua treimi din membrii Comisiei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, lucrarile fiecarei sedinte se consemneaza într-un proces-verbal semnat de catre membrii Comisiei prezenti la lucrari potrivit alin. (1).
Art. 17. (1) Prezenta psihologului chemat în fata Comisiei este obligatorie. Citarea psihologului în cauza se face prin înstiintare scrisa, înmânata personal, cu semnatura de primire, ori prin scrisoare recomandata, expediata la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta Colegiului. Acesta va fi înstiintat în timp util asupra datei si locului sedintei prin grija secretarului Comisiei.
(2) În cazuri exceptionale si pentru motive bine întemeiate de natura a împiedica psihologul cercetat sa dea curs citarii (de exemplu, spitalizare, deces în familie, forta majora, cercetare penala etc.) absenta se considera justificata, iar analiza cauzei se poate amâna la o sedinta ulterioara.
(3) În caz de absenta nejustificata, analiza cauzei se va realiza în lipsa celui chemat, specificându-se aceasta situatie în procesul-verbal al sedintei.
Art. 18. Comisia adopta una din urmatoarele hotarâri:
a) declararea vinovatiei psihologului în cauza si sanctionarea acestuia;
b) declararea nevinovatiei si clasarea cazului;
c) reanalizarea cazului.
Art. 19. În cazul în care Comisia constata ca fapta comisa de psihologul cercetat întruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, va propune Comitetului director sesizarea organelor de urmarire penala.
Art. 20. Dosarul cauzei se pastreaza în arhiva Colegiului.
V. Aplicarea sanctiunilor disciplinare
Art. 21. Sanctiunea disciplinara se aplica în maximum 30 de zile lucratoare de la judecarea abaterii.
Art. 22. (1) Sanctiunile disciplinare se aplica luând în considerare urmatoarele elemente:
a) caracterul si gravitatea abaterii;
b) activitatea desfasurata anterior;
c) împrejurarile în care abaterea a fost savârsita;
d) cauzele si consecintele acesteia;
e) gradul de vinovatie;
f) conduita psihologului pe perioada cercetarii prealabile.
(2) Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstanta agravanta, care va fi avuta în vedere la aplicarea sanctiunii.
Art. 23. (1) Actul administrativ de sanctionare a psihologului este emis de organismele competente sa aplice sanctiuni disciplinare, potrivit art. 3.
(2) Actul administrativ de sanctionare prevazut la alin. (1) cuprinde în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere deontologica, disciplinara sau profesionala;
b) precizarea prevederilor care au fost încalcate de catre psiholog;
c) temeiul legal în baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
d) termenul de contestare;
e) indicarea forurilor de conducere ale Colegiului la care poate fi contestat actul administrativ prin care s-a dispus sanctiunea disciplinara.
(3) Actul administrativ de sanctionare poate cuprinde si alte date si elemente.
VI. Contestarea sanctiunilor disciplinare
Art. 24. Sanctiunea disciplinara se comunica personal psihologului în cauza, cu semnatura de primire, ori prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta acestuia.
Art. 25. (1) Sanctiunea disciplinara poate fi contestata, prin cerere scrisa, adresata, dupa caz, Comitetului director sau Colegiului Consiliului, în termen de 7 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta sau de la data comunicarii.
(2) În situatia în care psihologul sanctionat disciplinar nu depune contestatie în termenul prevazut la alin. (1), actul administrativ de sanctionare produce efecte la expirarea termenului.
Art. 26. (1) Asupra contestatiei organele prevazute la art. 25, alin (1) se pronunta, prin decizie motivata, în termen de 30 zile lucratoare.
(2) Prin decizia motivata se poate dispune, dupa caz:
a) respingerea contestatiei si mentinerea sanctiunii aplicate;
b) admiterea contestatiei si aplicarea unei sanctiuni mai usoare;
c) admiterea contestatiei si anularea dispozitiei de sanctionare.
(3) Comunicarea deciziei motivate catre psihologul sanctionat se face conform art. 24 din prezentul cod.
Art. 27. Sanctiunea disciplinara aplicata se comunica în termen de 10 zile lucratoare inspectoratului teritorial de munca, precum si institutiei sau unitatii cu care psihologul are încheiat contract de munca.
Art. 28. Aplicarea sanctiunii prevazute la art. 3 alin. (1) lit. d) atrage radierea din Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din România.
Art. 29. (1) Sanctiunile disciplinare aplicate se radiaza, de drept, dupa cum urmeaza:
a) în termen de 6 luni de la aplicare, sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. a) si b);
b) în termen de un an de la expirarea termenului pentru care a fost aplicata sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. c).
(2) Orice alta abatere deontologica, disciplinara sau profesionala savârsita pâna la radierea sanctiunii constituie circumstanta agravanta care va fi avuta în vedere la judecarea acestei abateri.
VII. Medierea litigiilor
Art. 30. Comitetul director mediaza litigiile dintre psihologi cu drept de libera practica, dintre acestia si beneficiarii serviciilor psihologice, precum si dintre psihologi si angajatorii acestora, în probleme legate de exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica.
Art. 31. (1) Psihologii au obligatia ca, atunci când se gasesc într-o situatie de litigiu legata de exercitarea profesiei cu alt membru al Colegiului, înainte de a apela la instantele de judecata, la mijloacele mass-media sau la interventia altor autoritati competente sa se adreseze Comisiei.
(2) Comisia va convoca partile în litigiu si pe baza probelor administrate de catre parti si a acelora pe care, considerându-le necesare le solicita, va încerca solutionarea pe cale amiabila a conflictului.
VIII.Dispozitii finale
Art. 32. Prezentul Cod de procedura disciplinara intra în vigoare dupa aprobarea lui de catre Conventia nationala a Colegiului Psihologilor din România.

Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!