miercuri, 26 februarie 2014

Dincolo de masca


De multe ori folosim mastile sociale in viata noastra reala. Ele ne ajuta sa facem fata unor situatii, unor relatii in care ne este teama sa fim autentici. Asa ajungem sa le vindem o imagine celorlati, imagine care nu are nimic de-a face cu adevarata noastra traire interioara. Iar ceilalti, carora le vindem aceasta imagine stabilesc o relatie cu masca noastra si nu cu Eu-ul nostru real.

Mastile sociale sunt scuturi de protectie pentru cei care, avem senzatia ca ne lasam raniti de ceilalti, fiind noi insine. Cream o imagine ca sa ne intelegem mai bine cu ceilalti, sa fim acceptati/sa fim iubiti de catre ceilalti, sa fim mai veseli, mai pozitivi, mai frumosi, mai buni sau mai rai. Totul porneste de la credintele pe care le avem in ceea ce priveste calitatea relatiei. Credem ca ceilalti vor sa fim intr-un anumit fel, si decidem sa fim asa, punandu-ne masca.

Ma intreb, cat de obositor este sa iti pui masca constant, sa vinzi celorlati o imagine ireala, inautentica...

Momentele in care dam jos masca, sunt momentele in care ne simtim in siguranta. Cand ne simtim in siguranta? Cand suntem singuri, sau cand suntem inconjurati de persoane care ne accepta/iubesc neconditionat, in preajma persoanelor care nu ne judeca.

Cum ajungem sa purtam masti sociale? Pai atunci cand traim cel putin o experienta marcanta, jenanta in acest sens si nu mai avem curajul sa fim autentici. In loc sa avem curajul sa addresam intrebari clarificatoare, sau sa punem ca nu stim despre ce este vorba intr-un context de discutie, preferam sa tacem si sa zambim ca sa nu cadem in penibil si luam masca aprobatorului/observatorului. In loc sa fim autentici si sa le spunem celorlati ca nu suntem dispusi sa primim musafiri, luam masca politetii si devenim inautentici primind musafirii nepoftiti si punandu-le toate bunatatile pe masa.

Lise Bourbeau a identificat 5 masti care corespund celor cinci rani:
Rana Respingerii are ca si corespondent Masca de Fugar
Rana Abandomului are ca si corespondent Masca de Dependenta
Rana Umilintei are ca si corespondent Masca de Masochist
Rana Tradarii are ca si corespondent Masca de Dominator
Rana Nedreptatii are ca si corespondent Masca de Rigiditate
Sursa: Carte "Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine" - Lise Bourbeau


De multe ori le explic pacientilor mei ca rana psihica este asemanatoare unei rani fizice peste care punem repede un pansamant fara sa ne mai uitam la rana si pretindem ca nu suntem raniti. Rana se poate infecta, iar noi ne prefacem ca nu ne doare... Asta nu inseamna ca rana nu exista, ci ca din contra, pe langa faptul ca face parte din realitatea noastra, rana se si agraveaza daca nu facem nimic eficient in acest sens. Asa ca, hai sa ne uitam la rana si sa vedem ce putem face cu ea. Negarea o putem aborda pe o perioada determinata, apoi ne confruntam cu realitatea durerii. Tot acolo ajungem, mai devreme sau mai tarziu.

Vulnerabilitatea este cea care sta la baza alegerii mastilor sociale. Ne este teama sa recunoastem in fata celorlati ca suntem vulnerabili si alegem masca puterii. O prietena draga mi-a spus ca "Depresia nu insdeamna ca esti slab, ci ca ai fost puternic pentru mult prea mult timp.."

Atunci cand ma gandesc la masca, ma gandesc la actori, care joaca roluri pe scena teatrului. Unii dintre noi joaca roluri pe scena vietii lor, pretinzand ca sunt un personaj sau altul in functie de cum ne dicteaza ratiunea de a fi in anumite contexte de viata.

Tu ce alegi? Masca sau imaginea ta reala?






Niciun comentariu:

Pentru orice problema exista solutie!

Pentru orice problema exista solutie!